အသင့္အတင့္ ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တယ္ဆုိတာကို လူတိုင္းသိၿပီးျဖစ္ၾကပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေကာ္ဖီထဲမွာပါရွိတဲ့ ခႏၶာကိုယ္အက်ဳိးျပဳ ဓာတ္တုိး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းမ်ားဟာ အူမႀကီး ကင္ဆာ မျဖစ္ ေအာင္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ အသီးအႏွံ မ်ဳိးႏြယ္ပင္ ေကာ္ဖီေစ့ထဲမွာ chlorine genic အက္စစ္ (ေခၚ) ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြ ပါရွိေနတာ ကို ေတြ႕ရပါတယ္။ အစားအေသာက္ဆိုင္ရာ ဓာတ္ခြဲ စမ္းသပ္သူမ်ား၏ ေလ့လာခ်က္မ်ားအရ ၎ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ပစၥည္းဟာ ဟာလာဟင္းလင္းျဖစ္ေနတဲ့ အစာအိမ္၊ တစ္နည္း အားျဖင့္ဆိုေသာ္ ဗုိက္ထဲမွာ ဘာအစာမွ် မရွိဘဲ ေကာ္ဖီေသာက္မိတဲ့အခါ ဆိုးရြား တ့ဲ ဓာတ္ေဖာက္ျပန္မႈကို ခံစားရေစႏုိင္ တယ္လုိ႔ ဆုိပါတယ္။ အေသးစိတ္အေနျဖင့္ေျပာရရင္ ဟာလာဟင္းလင္းျဖစ္ေနတဲ့ အစာအိမ္ထဲကို ဘလက္ခ္ေကာ္ဖီ (ႏုိ႔လံုးဝမ ပါတဲ့ ေကာ္ဖီၾကမး္) တစ္ခြက္ ေလာင္းထည့္လိုက္တဲ့အခါ အစာေျခအဂၤါ အစိတ္အပိုင္းမ်ားထဲမွ hydrochloric အက္စစ္ ထြက္ရွိ လာၿပီး အစာအိမ္ေရာင္ရမ္းနာေရာဂါကိုျဖစ္ေစ ႏိုင္ပါတယ္။
အကယ္၍မည္မွ်ပင္ က်န္းမာ ေနတဲ့ အစာအိမ္ျဖစ္ပါေစ
ဤကဲ့သို႔ ေသာက္သံုးလိုက္ျခင္းေၾကာင့္ အက္စစ္မ်ားဟာ အစာအိမ္ထဲမွာ ပ်ံ႕ႏွံ႔ၿပီးေနာက္ ထမင္း သုိ႔မဟုတ္ အဖတ္ေတြ စားၿပီးတဲ့အခါမွာ ထုိအစားအစာေတြကို အစာအိမ္က ေကာင္းစြာေခ်ဖ်က္ႏိုင္ဖို႔ ခက္ခဲ သြားပါၿပီ။ ဒါ့ျပင္ ထုိအစားအစာ မ်ားထဲမွာပါရွိတဲ့ ပ႐ိုတင္းအာဟာရ တန္ဖိုးမ်ားမွာလည္း အာနိသင္ပ်က္ျပယ္ လုနီးပါး ျဖစ္ သြားပါေတာ့တယ္။ ၎၏ ေနာက္ဆက္တြဲအျဖစ္ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျခင္း၊ အက္စစ္အထြက္မ်ားျခင္း၊ ပ်ဳိ႕ခ်င္ အန္ခ်င္ခံစားရျခင္း၊ ဗုိက္နာဗိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ အူေရာင္ေလပြျခင္းတုိ႔အျပင္ အဆံုးစြန္ေသာဆိုးက်ဳိးအျဖစ္ အူမႀကီးကင္ဆာကိုပါ ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း က်န္းမာေရးသုေတသီမ်ားက ေကာ္ဖီေသာက္ရန္ အသင့္ေလ်ာ္ဆံုးအခ်ိန္ကုိ နံနက္အိပ္ ရာထၿပီးေနာက္ တစ္နာရီ ခန္႔အၾကာမွ ေသာက္ပါ။ သို႔မဟုတ္ ေကာ္ဖီမေသာက္ခင္ ေပါင္မုန္႔ၾကမ္း တစ္ခ်ပ္ေလာက္ျဖစ္ျဖစ္ အဖတ္တစ္ခုခု စားၿပီးမွ သာ ေသာက္ပါ လို႔ အႀကံျပဳထားၾကပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ နံနက္အိပ္ရာထထခ်င္း ေကာ္ဖီကိုအလ်င္စလုိ မေသာက္သင့္ပါဘူးတဲ့။ အဘယ္ေၾကာင့္ဆိုေသာ္ နံနက္အိပ္ရာထထခ်င္း ေကာ္ဖီေသာက္ မိတဲ့အခါ ခႏၶာကိုယ္္ထဲမွာ cortisol ပမာဏေတြ ႐ုတ္တရက္ တိုးပြားလာၾကၿပီး ၎ cortisol ေတြက ခႏၶာကိုယ္တြင္း ဇီဝျဖစ္စဥ္နာရီမ်ားကို ႀကီးမားတဲ့ အဟန္႔ အတားေတြျဖစ္ေစ လို႔ပါပဲတဲ့။
သို႔ပါ၍ အသက္ရွည္ရာ အနာမ့ဲေၾကာငး္ျဖစ္ေစဖို႔အတြက္ ဗုိက္ထဲမွာ ဘာအစာမွ် မရွိခင္ ေကာ္ဖီမေသာက္ၾကပါရန္ႏွင့္ အကယ္၍ မိမိရဲ႕ နံနက္ခ်ိန္ခါႏိုးထခ်ိန္မွာ ေကာ္ဖီခြက္ကိုင္၍ ထေလ့ရွိသူမ်ား သုိ႔မဟုတ္ မေသာက္ရမေနႏိုင္ သူမ်ားအတြက္ ေကာ္ဖီ မႈန္႔နည္းနည္းမွ်သာထည့္၍ ႏြားႏုိ႔ အနည္းငယ္ သို႔မဟုတ္ ေထာပတ္အနည္းငယ္ ထပျ္ဖည့္ကာ အာသာေျပေလာက္သာ ေသာက္ ၾကပါရန္ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါ တယ္။
No comments :
Post a Comment